Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Második séta beszámolója

"Séta a múltba" II. séta: Történelmi egyházak, Református, katolikus templom (Május 25.)

article preview

Séta a múltba II. séta: Történelmi egyházak, Református, katolikus templom (Május 25.)

 

Második sétánk alkalmával a velencei templomokat kerestük fel. (A séta felelőse: Kiss Eszter Zsófia)

regi-lap.jpg

 

Ritka alkalom, hogy betekintést nyerhessünk az egyházak belső életébe, olvashassuk a Historia Domus bejegyzéseit, beléphessünk a templomok olyan részeibe is amelyekbe amúgy nem kap bejutást a látogató.

images.jpg

 

A Református templom épületében kezdődött a séta, Pápai Szabó György Tiszteletes Úr segítségével megismerhettük a templom beosztását, tereit, a történelmi kegytárgyakat és láthattuk a felújítás után új belsőt és külsőt kapott épületet. A tereprendezés még tart, de elkészülte után méltó helye lesz a szertartásoknak. A hitélet történetével is megismerkedhettünk, a háború alatti kalandos értékmentéssel, a legrégebbi bejegyzések pedig megmutatták a község soha nem könnyű életét a történelem folyamán. A kertben megtekintettük a Millenniumi kopjafát és a hozzá tartozó márványtáblát a falon.

Ezután a katolikus templom következett, elsőként Kiss Eszter Zsófia mesélt a templom történetéről, a harangokról, majd Nagy Károlyné Melinda volt a vezetőnk, szintén sok érdekességet árult el a templom életéből, láthattuk az oltárt és a sekrestyét közelről, olvashattuk az ismertetőket azokról az értéktári javaslatokról amiket most személyesen tekinthettünk meg. (Pld. a Szent Anna oltárkép.) A templomban található még a mártír Meszleny Gyula ereklyéje is, szintén elolvashattuk a történetét. Reményeink szerint hamarosan felújításra kerülhet itt is a belső tér.

kat.jpg

A második séta alkalmával örvendetesen nőtt az érdeklődők száma.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.