Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Seremetyeff Papp János professzor előadása Velencén

Seremetyeff Papp János professzor, restaurátorművész, lovag, egyetemi tanár szenzációs előadásának folytatása a velencei Wenckheim kastély házasságkötő termében 2018. február 15-én, este 17 órai kezdettel. Címe: Életképek a Budai várból és környékéről.

Róla írták: A történelem a mindennapi kenyere, a nagy történelmi nevek, események közt barangol nap mint nap, a kontinensen szinte mindenütt otthon érzi magát. Seremetyeff-Papp János igazi világpolgár. Honnan ez a különös név, Seremetyeff? – érdeklődtem tőle.
- Régi orosz arisztokrata családból származom, apám Seremetyev volt, de franciásan két „effel” a végén használtuk a nevünket – avatott be a családfájába. – Beházasodtak a híres Romanov családba. Apám idenősült, magyar lányt vett el feleségül. Itt születtem, itt élek, ezért persze magyarnak vallom magam, de amikor átlépem az orosz határt nyomban orosznak érzem magam. Igaz, csak Gorbacsov alatt tudtunk először kimenni.
Ilyen múlttal és névvel, sose volt baja a szocializmus éveiben? – érdeklődöm tovább.
- Hagytak élni és dolgozni, mivel nem politizáltam, kutató vegyészként az Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatóintézetében. Szerencsére úri közegben dolgozhattam, ahol a kollégák becsültek, tiszteltek. Mint restaurátorművész pedig az ürömi sírkápolna felújításáért kaptam első nagy elismerésemet, a Podmaniczky-díjat.

Az előadásra szívesen látunk minden kedves érdeklődőt!

seremetyeff.jpg