Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Velence Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület története

Velence Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület története

Forrás: www.velenceote.hu

 

 

Az egyesület története

 

Az egyesület 1885-ben alakult. A környék egyik legrégebbi tűzoltósága.
1935-ben, fennállásának félszázados jubileumát ünnepelte. A működő tagok száma 1937-ben 40 fő. Számos megyei versenyen első és második díjat nyert.
Elnöke és parancsnoka: Kovács Béla községi főjegyző, helyettese: Kassó Imre segédjegyző volt. Ebben az időszakban még a ló vontatású fecskendők álltak rendelkezésre.

 

Az 1970-es években a lengyel gyártmányú Zsuk típusú kis tehergépkocsikból alakítottak ki tűzoltó gépkocsikat, melyet a velencei egyesület is használt.
Később egy TÜ-2-es típusú, szovjet gyártmányú gépkocsiból kialakított gépjármű- fecskendő állt az egyesület rendelkezésére. Ez a típusú jármű, tekintettel arra, hogy benzin üzemanyaggal működött, melyből nagy volt a fogyasztása és koránál fogva gyakran meghibásodott leadásra került.

Az egyesület 1999-ben kapott egy Németországból behozott, akkor 30 éves Magirus tipusú tűzoltó fecskendőt a hozzá tartozó teljes felszereléssel.
A 2000 év elején megkezdődött egy új szervezet létrehozása, mert a korábbi tagság kiöregedett az akkor rendelkezésre álló technikai eszközökkel együtt.

Velencén 2000 év februárjában meghirdetésre került fiatalok és felnőttek részére egy úgynevezett „technikai klub”, ezen résztvevők száma 17 fő volt.
A foglalkozások az Iskola utcai, régi iskola tantermében kerültek megtartásra.
A technikai klub témakörébe elméleti és gyakorlati ismeretek kerültek feldolgozásra, melyekkel a mindennapokban találkozik a fiatal és a felnőtt is. Ezek a témakörök a következők voltak: elektromossággal kapcsolatos ismeretek, híradással kapcsolatos ismeretek, gépjárművek, motorok működésével kapcsolatos ismeretek, és végül tűzvédelmi ismeretek. Ezek a témakörök összességében szorosan kapcsolódott a tűzoltási feladatokhoz, illetve az egyesület működésének egyes területeihez.

A felkészített tagság az eltelt 3 hónap után, május 1-i ünnepségre a megismert gépjármű fecskendővel és egy sátorba telepített rádió adó-vevő állomással
kitelepült a majális rendezvényre, mely nagy érdeklődésre számíthatott.

A Németországból származó Magirus tipusú gépjármű fecskendő nem rendelkezett oltóvízet tároló tartájjal, ezért a leadásra kerülő TÜ-2-es fecskendőből a tartály kiszerelésre került, melyet a Magiruszban lévő helynek megfelelően megnagyobbításra került.
A Budapesti Központi Tűzoltó Javító üzem elvégezte a tartály beépítését, illetve beépítésre került egy „gyors beavatkozó” 50 méteres D tömlő sugárcsővel együtt. A fejlesztés elvégzését követően egy korszerű gépjármű fecskendő áll az egyesület rendelkezésére, mely az elmúlt évek során nagyon sok esetben bizonyította szükségességét.
Az egyesület a káreseményekhez történő riasztásának megoldására kapott egy úgynevezett Westel-450 típusú „mobil” telefont, mely méreténél és súlyánál fogva, inkább csak autóban történő szállításra volt alkalmas, de jól szolgálta a célt.
A nyári szárazságban számtalan felkérést teljesítettünk az önkormányzat részére a kiemelten fontos zöld területek locsolására, mely egyben jó gyakorlásra adott lehetőséget a résztvevők részére.

2000 év nyarán a diák tűzoltók nyári ügyeletet láttak el a szertárban, melyet a szeptemberi tanévnyitón oklevéllel jutalmazott a vezetőség. Ez évben a tűzoltó szertár bővítésére volt szükség, a gépjármű fecskendő eleje nem fért el. Ezért önerőből az ajtó átépítésre került egy méterrel kijjebb. A szertár belső kialakítása is megtörtént, valamint szükséges volt gázfűtés kialakítása, hogy az oltóvíz ne fagyjon be a tartályba, ezáltal a téli időszakban is készen állt a tűz oltásra.
2000. december 29-én a tagság 21 fővel búcsúztatta az Ó évet, és értékelte az elmúlt esztendő eredményeit.

2001. február hónapban a tagság részére szervezett 40 órás alapfokú tűzoltó tanfolyam kezdődött, a résztvevők a tanfolyam végén sikeres vizsgát tettek.
Az egyesület rendszeresen részt vett a a helyi iskolák tűzvédelmi „riadó” gyakorlatán.
Az egyesület 115 éves megalakulásának évfordulóját 2001 szeptember 29-én került megrendezésre a szertár előtti területen. Ezen a rendezvényen részt vettek az az 1950-es években szolgált parancsnokok és az akkori szertáros is. Ezáltal a megemlékezésen három korosztály vett rész, mely sokak számára emlékezetes marad.
A megemlékező beszédeket oklevelek, emléklapok és emléktárgyak átadása követte.
A vendégek étel, ital ellátásban részesültek, és éjfélig tartó utcabállal ért véget a rendezvény. Hasonló tartalmas megemlékezésre azóta sem került sor.

2001 évtől napjainkig a tagság létszáma folyamatosan emelkedett, jelenleg 45 fő a tagság létszáma.
Az eltelt évek során számtalan tűzoltási és műszaki mentő feladatban vett részt az egyesület tagsága. A fiatalság felkészítésének fontos része a tűzoltó versenyeken történő részvétel, melyen egyesületünk 2-3 csapattal vesz részt, az ilyen versenyeken kapott oklevelek és serlegek számát tekintve nagyon jelentős.