Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Velence és éppen aktuális választási körzete választási adatai 1922-1939 között-forrásadatok közlése

Fehér Árpád

2014

 

 

Velence és éppen aktuális választási körzete választási adatai 1922-1939 között-forrásadatok közlése

 

  Részben Velence népességadatai elemzése, az igen sajátosan alakuló adatok értelmezése, részben az 1944-45-ös események előzményei  okán került elém Velence és (legtöbbször) a lovasberényi választókörzet (ahova Velence 1938-ig tartozott) választási statisztikája,  a megye politikai csatározásainak leírása Fejér Megyei Történeti Évkönyv IV. kötetéből, valamint az elmúlt 1-2 év történeti szakirodalma, nálam jelesül Paksa Rudolf munkái.
A választási adatok bizonyos értelemben mindig mutatói voltak azoknak a társadalmi folyamatoknak, amik az adott időszakban adott területen zajlottak. A szélsőségek felé való hajlás hagyományosan  a szakirodalom és saját elemzői tapasztalatom szerint is az elégedetlenség mutatójának számít az aktuális rend illetve az aktuális kormányzó párt politikájával szemben.
Jelen bejegyzésben azokat az elemzési alapadatokat közlöm, melyeket Hubai László választáskutató bocsátott rendelkezésemre a minap.
A közeljövőben e bejegyzést egy – két további követi, melyben ismertetem a két világháború közötti időszak Velencén induló pártjait-legalábbis a választási adatok fényében- és a rendelkezésre álló történeti kutatások alapján igyekszem bemutatni a választások mögötti politikai – szociológiai összefüggéseket.


E bejegyzéshez két adatsort csatolok.


Egyrészt a választókörzet eredményeit tartalmazó táblát, melyben bold betűvel szedve hozom a győztes jelöltet.
Másrészt Velence település eredményeit az adott választáson.