Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fehér Árpád: 1742: Mikoviny Sámuel és Fritsch András Erik Fejér megye - térképe

1742: Mikoviny Sámuel és Fritsch András Erik Fejér megye térképe

 

Gyűjtötte: Fehér Árpád

www.velenceblog.com

2013

 

 

Mikoviny megyetérképének rövid története szerint Mikoviny mestere, Bél Mátyás „ Notitia ”-jához készítette azokat a térképeket, amik Velence és a tókörnyék szempontjából Lázár(1528.) óta az első igazi minőségi ugrást jelentik a térképek terén.

1742-kep.jpg

 

 

 

 

 

 

Először: megyetérképről van szó, amely részletgazdagsága eleve esélyt ad a tókörnyék településeinek  szerepeltetésére. Mind a hat település neve szerepel a térképen.

Másodszor: A települések elhelyezése, sorrendje helyes.

Harmadszor: Bár a tó a térképen inkább egy folyami árterületre vagy egy (tavi) piócára emlékeztet, a többi tájelemhez viszonyított elhelyezése nagyjából helyes.

 1742-kep2.jpg


 

 

 

 

 

Az 1528-1742 közötti időszakhoz képest vett, látszólag ugrásszerű fejlődés gyanút támaszt eddigi kutakodásaim alaposságát illetően. Egy élet – figyelembe véve az akkori eszköztárat és az ország méreteit-feltehetően kevés volt ehhez a teljesítményhez. Különösen igaz mindez akkor, ha figyelembe vesszük, hogy szakmai pályafutása 1725-ben kezdődött, és 1750-ben, halálával fejeződött be.

A rövid időnek is köszönhetően –Müller Ignáccal szemben- nem készített összefoglaló munkát. Mégis, kisded vállalkozásom szempontjából korszakos munkája jelentősége. Innentől a Velencéről szóló térképekre már nem mint művészeti termékekre, hanem mint leíró eszközökre tekinthetek.

 

Forrás: (a hiperlinkeken kívül)

Papp-Váry Árpád: Magyarország története térképeken (Kossuth 2002.)